Pudra de roscove, 1kg, SanoVita
23,90 lei
Info stoc: Stoc Epuizat-
- Anunta-ma cand scade pretul
- Calculeaza costul de livrare
- Produs in curs de aprovizionare de la producator. Veti primi un e-mail cand produsul reintra in stoc
- Pretul include TVA 9.00%
- Cod produs 21753
- Brand SanoVita
Comanda telefonica: 0758 334 334 sau pe email la office@bioportal.ro
Descriere produs
Pudra de roscove, 1kg, SanoVita
Roscovul (Ceratonia siliqua L.) face parte din familia Fabaceae sau Leguminosae si provine din estul Mediteranei.
Copacii cresc inalti si robusti, cu o inaltime de pana la 15 m.
Fructul roscovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri, consemnat in biblie ca atare.
Se
spune ca ar fi constituit principala hrana a Sfantului Ioan
Botezatorul, in anii sai de pustnicie, de aceea roscova mai este
cunoscuta sub numele painea Sfantului Ioan.
În cele mai vechi
timpuri, semintele de roscova s-au folosit ca unitate de masura, la
aceeasi masa de aur, una de seminte = 1 carate (boaba de roscova =
spasm. Keration). Numele karat este utilizat in prezent pentru a denumi
0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase (semintele de roscova,
indiferent de dimensiune si conditiile de stocare, au intotdeauna
aceeasi masa de 0.18 grame).
Astazi, roscovele sunt crescute pe cele mai calde tarmuri ale Mediteranei.
Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita Rogac adica roscov, unde acest copac se cultiva in mod traditional.
Roscovul este cultivat deasemenea in India, Argentina si Brazilia.
Fructele
sunt niste pastai verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid
boabele de roscova. Dupa recoltare, incepe sa se schimbe culoarea
pastailor, care in final, devine maro.
Continut: pastaia contine 30 -
70% (uneori 40-50%) zahar, care consta in zaharoza (pana la 26% din
celuloza), fructoza (13%), xylose, maltoza si glucoza, etc, proteine,
aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc.
Semintele contin proteine, grasime (in cea mai mare parte acizi
oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special toamna, dupa
desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.
Efectele benefice: taninii
continuti de roscova inhiba enzimele digestive; inactiveaza bacteriile
coli si sustin in acelasi timp dezvoltarea unei flore binefacatoare de
bacterii intestinale. În general, roscova are un efect calmant asupra
stomacului si mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizata pentru a
usura greata si diareea.
De asemenea, roscova constituie o bogata sursa de vitamine si minerale (in special de calciu), precum si unele oligoelemente.
Pudra
de roscove se poate adauga pentru indulcirea si aromatizarea
dulciurilor, prajiturilor, biscuitilor, checurilor, brioselor si
bauturilor.
Inlocuieste cu succes ciocolata.
In
retetele ce contin cacao, se inlocuieste jumatate din cantitatea de
cacao cu roscove, obtinand un amestec cu continut redus de grasimi.
Cateva dintre beneficiile pudrei de roscove:
1. Indulcitor natural cu indice glicemic scazut si calorii putine
100 grame pudra de roscove contin aproximatic 222 calorii (kcal)
In comparatie, zaharul alb are 378kcal/100gr, iar zaharul brun 377kcal/100gr.
Zaharul
alb, melasa, zaharul brun au un indice glicemic mare - 70 IG, siropul
de artar 65 IG, iar pudra de roscove are un indice glicemic mic 15 IG
Tabelul cu indicele glicemic al diverselor alimente il gasiti aici: https://www.dietamontignac.ro/tabel-indice-glicemic-complet)
2. Nu contine Cofeina sau thebromina
Cofeina
si theobromina, continute in cacao, sunt stimulante ale celulei
nervoase, conferind energie si sporind atentia. Cu toate acestea, pentru
unele persoane aceste substante sunt contraindicate, contribuind la
cresterea ritmului cardiac, la o stare de nervozitate, agitatie,
insomnie. Prea multa cofeina poate poate crea aritmie cardiaca si dureri
de cap. Asadar, daca va place ciocolata, insa doriti o alternativa fara
efecte stimulante pudra de roscove de alternativa ideala.
3. Nu contine Oxalati
Spre deosebire de ciocolata, roscovele nu contin oxalati. Consumul de oxalati poate conduce la formarea pietrelor la rinichi.
4. Continut bogat in Calciu
100
grame de pudra de roscove furnizeaza jumatate din necesarul zilnic mediu
de calciu, potrivit nutritionistei americane Jennifer Vimbor.
De
asemenea, alimentele ce contin oxalati (cicolata) inhiba absorbtia
calciului, potrivit MayoClinic.com; atfel, inlocuind ciocolata cu
carobul veti avea mai multe beneficii.
5. Continut bogat de vitamine si minerale
Carob-ul contine vitaminele A, B, B2, B3, si D; minerale - magneziu, fier, fosfor, mangan si potasiu.
Nu contine colesterol, mai mult de atat, contine pectina care reduce nivelul colesterolului si reduce riscul bolilor de inima.
6. Are rol de pansament gastric
Un
remediu rapid pentru stomac consta in dizolvarea 1 lingurite de pudra de
roscove intr-un pahar cu apa sau formarea unei paste din roscove si
putina apa.
Este eficient in caz de diaree acuta, greata, stari de voma sau deranjament stomacal.
Remediul este util si in cazul tusei.
Tara de origine: Spania
*Idee de Reteta:
Desert Bavarez
* 600 g de biscuiți simpli
* 1 cană alune de pădure
* 2 căni de apă
* 35 curmale fără sâmburi
* 4 linguri pudră de roșcove
* 4 linguri nuci măcinate
* 1 linguriță de cafea din cereale (cafeluta de cicoare, orz solubil)
* 4 linguri nucă de cocos
* 3 linguri lapte praf de soia
* 2 lingurițe esență de vanilie
* 2 linguri de miere
* ½ linguriță de sare
Mod de preparare:
Curmalele se înmoaie într-o cană de apă fierbinte.
Cealaltă cană de apă se mixează în blender împreună cu alunele până devine o pastă cremoasă. Se adaugă pudra de roșcove, curmalele împreună cu apa în care s-au înmuiat, laptele praf, vanilia, cafeaua de cereale, nuca măcinată și sarea și le mai mixăm până la omogenizare. Într-un vas mai înalt se așează un strat de biscuiți, unul de cremă, până se termină.
Se presară nucă de cocos și se lasă la rece.
Desertul este delicios și se poate servi cu frișcă vegetală.
Rating 0.00 din 5