Miere Manuka,
TA 25+ de la SONNENTOR
MIEREA MANUKA - ce este?
MANUKA – bot.; Leptospermum Scoparium
Manuka este un arbușt sempervirescent din Noua Zeelandă.
Este o plantă foarte rezistentă care poate fi găsită în zonele litorale cât și în zone alpine.
Culoarea petalelor sale poate fi de la alb la roz și roșu închis.
Băștinașii Noii Zeelande, poporul Maori, îi atribuie caracteristici vindecătoare plantei Manuka.
Cercetarea caracteristicilor antibacteriene ale Mierii Manuka a
început cu în jur de 20 de ani în urmă, mai ales prin intermediul lui
Dr. Peter Molan și Universitatea din Waikato.
Cererea pentru mierea Manuka și produsele cu conținut de Manuka,
cum ar fi uleiul de Manuka, a crescut semnificativ în acest timp.
În prezent NU există standarde obligatorii în Noua Zeelandă pentru măsurarea și enumerarea caracteristicilor antibacteriene.
TA – ACTIVITATE TOTALĂ
Caracteristicile antibacteriene se atribuie peroxidului de
hidrogen, H2O2. Albinele strâng nectar și polen de pe Manuka și le aduc
înapoi în stupi. Perhidrolul se creează printr-o reacție naturală între
valoarea pH redusă, conținutul redus de umiditate și diferite enzime.
*Ref.: pH wert [valoare pH] 4.61 – TEST T30064
Activitatea Totală se măsoară prin „metoda difuzimetrică cu godeuri
în agar”, unde o soluție de fenol cu caracteristici antibacteriene
asemănătoare se compară cu rezultatele obținute pe urma mierii, apoi
enumerată în grade de 5, ex. TA 10+, 15+, 20+.
În acest test, standardizat în laboratoare independente care sunt
certificate pe baza standardelor din NZ, AU și internaționale, mierea de
Manuka se plasează pe un disc din sticlă care conține bacteria
Staphylococcus aureus.
După mai multe 18 ore, se măsoară cât de mult s-a încetinit răspândirea acestei bacterii, iar de aici se obține valoarea TA.
Acest proces chimic se găsește și în alte mieri, cum ar fi mierea
de eucalipt și mierea de portocală, însă cu o valoare mai redusă.
Unele mieri au valori mai mari, ex. mierea de mană și mierea de rapiță.
Doar rapoartele mierii Manuka afișează valori extrem de mari de 25%, TA 25+ și peste.
Însă există și mieri Manuka care au un TA de doar 10+ și TA nedetectabil de <8,2.
Conform procedurii originale de testare dezvoltată de Dr. Molan, nu
ar trebui să existe miere Manuka cu o valoare a activității sub 8,2.
În prezent există o multitudine de descrieri a valorilor mierii Manuka, de ex. „UMF” 5+ sau „NPA” 5+.
Din cauza lipsei unui standard de miere unic legal sau aprobat de
guvernul NZ, există un mare număr de așa-numite „standarde”
autoproclamate care nu sunt independente pe piață.
ex. MHA, AAH, NZMA XY+, Active XY+, Bio-active XY+.
NPA - activitatea non-peroxidică.
Mai există și alte mieri care au acest „NPA”, cum ar fi
iarba-șarpelui, bot. Echium Vulgare, sau iarba-neagră, bot.: Calluna
vulgaris.
Contrar opiniei „NPA” sau a membrilor societății „UMF”, acest „NPA” NU este exclusivă doar mierii Manuka!
* Ref.: Allen et al. (1991)
Într-un proces de laborator, se adaugă enzima catalază și prin
acesta, în acest proces de laborator, activitate originală a
perhidrolului se șterge; iar unele mieri Manuka rămân „active” după
acest proces.
Însă aceste mieri Manuka „NPA” nu sunt active împotriva bacteriei Helicobacter pylori.
* Ref.: Manuka honey against
Helicobacter pylori. [Mierea Manuka împotriva Helicobacter
pylori]McGovern-DPB; Abbas-SZ; Vivian-G; Dalton-HR
Journal-of-the-Royal-Society-of-Medicine. 1999, 92: 8, 439; 1 ref.
„UMF”
este o marcă înregistrată pentru care se plătește o cotizație grasă de membru;
Guvernul NZ nu are control asupra acestei mărci comerciale private; controlul mărcii înregistrate este la marca însăși...
Doar un procent mic din totalul companiilor de miere din NZ este un membru al „UMF”.
Testul pentru „UMF” se bazează pe un test pentru „MGO”, iar această
valoare „MGO” este apoi calculată folosind o formulă specială brevetată
într-o valoare „UMF”.
Această procedură este foarte controversată deoarece valoarea
inițială MGO se bazează pe o valoare crescută MGO care este posibil să
fi fost obținută în mod artificial.
* Ref.: Commerce Commission New
Zealand vs Manuka Health NZ Ltd. [Comisia de Comerț a Noii Zeelande
contra Manuka Health NZ Ltd.]
Comparația între „MGO” și NPA sau UMF a fost supusă unui verdict din partea Comisiei de Comerț a NZ.
Comisia de Comerț a NZ a constatat că valorile MGO de la compania
Manuka Health au fost exagerate și o comparație între o valoare MGO și
orice afirmații antibacteriene se consideră ilegală.
Ce este MG sau MGO?
MGO = metilglioxal este un produs secundar al descompunerii glucozei în oameni.
* Ref.: Universitätsklinikum
Giessen und Marburg - Klinische Forschung [Clinica Universitară Giessen
und Marburg - studiu clinic]
Se produce în timpul încălzirii produselor alimentare la temperaturi mari.
* Ref.: IARC Summaries and
Evaluations 1991;51:443), Suite 101, Dr Stephen Allen Christensen
[Rezumate și evaluări IARC (Agenția Internațională pentru Cercetări
asupra Cancerului)]
Descoperirea substanței MGO în mierea Manuka i se atribuie lui Dr. Henle de la Universitatea Dresden, Germania.
El este un cercetător care lucrează la descoperirea substanțelor periculoase create în timpul încălzirii alimentelor.
MGO – metilglioxal - este un membru al grupei dicarbonililor (o
grupă de substanțe toxice), iar la nivelele găsite în unele mieri
Manuka, până la 1.000 ppm, există unele preocupări în ceea ce privește
siguranța lui alimentară.
MGO este primul predecesor al Advanced Glycation End products (AGE-uri).
AGE-urile sunt asociate cu numeroase boli legate de vârstă, inclusiv
boala Alzheimer, afecțiunile cardiovasculare, accidente vasculare, cataracte, cancer și diabet.
Corpul are un sistem specific de enzime (sistemul de glyoxalase) pentru a detoxifica acest compus.
Acest sistem de enzime s-a găsit în cele mai simple forme de viață
de pe pământ precum și în mamifere, indicând că detoxificarea de MGO
este de o importanță universală pentru majoritatea vieții terestre.
MGO se consideră „genotoxic”. Dăunează genelor și cromozomilor.
* Ref.:
Detection of Methylglyoxal as a Degradation Product
of DNA and Nucleic Acid
Components Treated with Strong Acid [Detecția metilglioxalului ca un
produs al degradării ADN și componentelor acidului nucleic tratate cu
acid puternic]
Frank W. R. Chaplen,* William E. Fahl,† and Douglas C. Cameron*,1
*Department of Chemical Engineering and †McArdle Laboratory for Cancer Research,
University of Wisconsin–Madison, Madison, Wisconsin 53706
Kang J. Oxidative damage of DNA
induced by methylglyoxal in vitro. [Leziunea oxidativă a ADN-ului indusă
prin metilglioxal in vitro]
Toxicology Letters 2003;145(2):181-187
AGE :
* Ref.:National Center for Biotechnology Information of the US Government.
USA National Library of Medicine
Metilglioxal (MG) este un compus cu toxicitate crescută care
contribuie la formarea advanced glycation end products (AGE-uri). O
concentrație crescută de MG se poate depista în plasma pacienților de
diabet și este implicat în patogeneza numeroaselor complicații macro- și
microvasculare ale diabetului, cum ar fi ateroscleroza, retinopatia,
nefropatia și hipertensiunea. Micro ARN-urile (miARN) au un rol critic
în reglarea negativă a genelor în multe procese biologice. Se mai știe
că reglează post-transcripțional expresia genică care este implicate în
reacțiile celulelor la toxice. În acest studiu, am verificat dacă miARN
au un rol în reglarea expresiilor genice în celulele endoteliale izolate
din vena ombilicala umana (HUVEC) după tratament cu MG.
* Ref.: 17207. Department of Microbiology, School of Medicine, Kyung Hee University, Seoul, 130-701, Korea
Metilglioxalul provoacă formarea Advanced Glycation End products
(AGEs) și dereglarea PDGF [factorul de creștere derivat din plachete]. receptor: implicații pentru ateroscleroza diabetică.
* Ref.: Anne-Valerie Cantero,*,1 Manuel Portero-Otı´n,†,1 Victo` ria Ayala,† Nathalie Auge,*
Marie Sanson,* Meyer Elbaz,* Jean-Claude Thiers,* Reinald Pamplona,†
Robert Salvayre,*,2 and Anne Ne`gre-Salvayre*,2
*Inserm U-466 and Biochemistry
Department, IFR 31, CHU Rangueil, University Paul Sabatier, Toulouse,
France; and †Metabolic Pathophysiology Research Group, Department of
Basic Medical
Sciences, University of Lleida, Spain
Methylglyoxal Comes of AGE [Metilglioxalul și îmbătrânirea]
* Ref.: Ravichandran Ramasamy,1 Shi Fang Yan,1 and Ann Marie Schmidt1,*
1Department of Surgery, Columbia University Medical Center, New York, NY 10032, USA
Metilglioxal—Un factor potențial de risc al mierii Manuka în vindecarea ulcerelor diabetice
* Ref.: JurajMajtan1, 2
1 Institute of Zoology, Slovak Academy of Sciences, 845 06 Bratislava, Slovakia
2Department of Microbiology, Slovak Medical University, Bratislava, Slovakia
IMPORTANT: MGO nu se găsește în mierea Manuka proaspătă!
*Ref.: The origin of
methylglyoxal in New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey
[Originea metilglioxalului în mierea manuka (Leptospermum scoparium) din
Noua Zeelandă]
Christopher J. Adams a, Merilyn
Manley-Harris a,*, Peter C. Molan a. Chemistry Department, University of
Waikato, Private Bag 3105, Hamilton 3240, New Zealand b. Department of
Biological Sciences, University of Waikato, Private Bag 3105, Hamilton
3240, New Zealand
IMPORTANT: Dacă MGO se îndepărtează din mierea Manuka,
această miere Manuka „fără MGO” încă mai are caracteristici
antibacteriene!
* Ref.: Methylglyoxal was a major
bactericidal factor in manuka honey, but after neutralization of this
compound manuka honey retained bactericidal activity due to several
unknown factors. [Metilglioxal a fost un factor bactericid important în
mierea manuka, însă după neutralizarea compusului, mierea manuka și-a
păstrat activitatea bactericidă datorită unor număr de factori
necunoscuți.]
Paulus H. S. Kwakman1 , Anje A.
te Velde2 , Leonie de Boer1 , Christina M. J. E. Vandenbroucke-Grauls1,3
, Sebastian A. J. Zaat1*
1 Department of Medical
Microbiology, Center for Infection and Immunity Amsterdam (CINIMA),
Academic Medical Center, University of Amsterdam, Amsterdam, The
Netherlands, 2 Tytgat Institute for Liver and Intestinal Research,
Academic Medical Center, University of Amsterdam, Amsterdam, The
Netherlands, 3 Department of Medical Microbiology and Infectious
Diseases, VU Medical Center, Amsterdam, The Netherlands
DGUV - Compania Germană de Asigurări Împotriva Accidentelor -
avertizează despre MGO în „Lista substanțelor periculoase” publicată în
2013.
* Ref.: Seite 130, “Aldehyde
MGO apare în gazele de eșapament ale vehiculelor cu motorină fără
catalizatoare; se mai găsesc în concentrație crescută și în tunelele de
trafic unde aerul este poluat, precum și în lemnul ars.
* Ref.: U.S National Library of Medicine Toxicology factsheet, CASRN: 78-98-8
Fișa de date privind siguranța produsului EU (CE) Nr. 1907/2006
descrie Metilglioxal – „R22” – ca „periculos pentru consum prin
ingerare”, se marchează cu semnul substanțelor periculoase: „GHS07”
Din păcate, unele companii de miere cresc valoarea MGO din mierea Manuka prin încălzirea/fierberea mierii.
Această procedură de încălzire poate fi depistată cu o testare
simplă pentru HMF – HIDROXIMETILFURFURAL –, și aceste sortimente de
miere încălzită nu pot fi vândute în UE.
Din păcate, în prezent nu există NICI UN regulament în NZ pentru a
îngrădi valorile HMF, și efectuarea testului HMF pentru miere nu este
obligatorie.
Din acest motiv, există câteva sortimente de miere încălzită/fiartă
pe piață care se exportă, mai ales în Asia, pentru a obține prețurile
mari pentru valorile „MGO” crescute.
Pentru a evita depistarea acestor valori MGO augmentate artificial
datorită încălzirii, unele companii adaugă MGO concentrat, lichid în
mierea Manuka.
MGO lichid este o substanță chimică disponibilă la scară largă și ieftină.
Unele companii adaugă DHA – dihidroxiacetonă –, un predecesor al MGO.
După o perioadă de depozitare de mai mult de 12 luni, acest DHA se
transformă în MGO, sau mierea cu adaos de DHA poate fi încălzită pentru a
facilita procesul.
Iarăși, valoarea MGO se obține artificial, și nu reprezintă valoarea adevărată a mierii Manuka originală.
* Ref.: Storage of these honeys
at 37 degrees Celcius led to a decrease in the dihydroxyacetone content
and a related increase in Methylglyoxal. [Păstrarea acestor mieri la 37
de grade Celsius a rezultat într-o scădere a conținutului de
dihidroxiacetonă și o creștere asociată a conținutului de metilglioxal.]
* Ref.: The origin of
methylglyoxal in New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey
[Originea metilglioxalului în mierea manuka (Leptospermum scoparium) din
Noua Zeelandă]
Christopher J. Adams a, Merilyn Manley-Harris a,*, Peter C. Molan
a. Chemistry Department,
University of Waikato, Private Bag 3105, Hamilton 3240, New Zealand b.
Department of Biological Sciences, University of Waikato, Private Bag
3105, Hamilton 3240, NZ
Cercetările de ultimă oră se concentrează asupra TA, valoarea pH
scăzută a mierii Manuka și o proteină specială de albine cu numele
„Apalbumin1”.
Mai există și cercetări privind caracteristicile de osmoză ale
mierii Manuka care extrag umezeală din răni și astfel inhibă creșterea
bacteriilor.
La fel ca și un acid prezent natural numit „2-hydroxy-3-phenylpropionic acid” și unele flavonoide.
Apicultură etică și creșterea bună a albinelor; control asupra
propriilor caracteristici, reîmpădurire și proiecte de plantare ca parte
a inițiativei noastre de compensare a amprentei de carbon Co2.
Uleiul de cimbru organic SONNENTOR ține varroa departe de stupi!
Singura stupină certificată organică într-o arie de 45 000 de hectare!
Mătcile se pot deplasa liber și pot zbura din stup după voia lor.
Nu închidem mătcile, și nici nu le tăiem aripile.
Amenajarea stupilor conform principiilor biodinamice și DEMETER.
IMPORTANT: FĂRĂ hrănire sau adaos de zahăr!
Albinele fac miere pentru a mânca miere, așa că întotdeauna lăsăm
suficientă miere în stupi ca albinele să aibă destul să mănânce în
timpul iernii.
Mierea noastră Ecologică Manuka se extrage la rece, și toate
procedurile s-au făcut în conformitate cu directivele Standardului
pentru miere al UE, mierea nu se expune niciodată unor temperaturi de
peste 38 grade Celsius, deci mereu este în intervalul maxim de
temperatură al stupului.
Nu utilizăm filtrare fină, iar indicele de polen, precum și
puritatea mierii Manuka monofloră este întotdeauna cu mult peste 80%
(până la 94%) de polen Manuka autentic.
* Ref.: COUNCIL DIRECTIVE
2001/110/EC of 20 December 2001 relating to honey [DIRECTIVA CONSILIULUI
2001/110/CE din 20 decembrie 2001 cu privire la miere]
Aderăm cu strictețe la cerințele Codex Alimentarius – miere
* Ref.: CODEX STANDARD FOR HONEY , CODEX STAN 12-19811
Umplerea se face cu un dispozitiv automat de umplere pe bază de energie solară fotovoltaică, fabricat în Germania.
(Nassenheider)
Aderăm cu strictețe la cerințele BSCI Business Social Compliance Initiative.
* Ref.: Copyright © 2006 by FTA – Foreign Trade Association, Brussels
Certificat Ecologic prin AsureQuality, un departament al guvernului NZ. Nr. înreg.: # 0348 - IFOAM
TA – Activitate Totală – este în prezent singura metodă
independentă de măsurare pentru a descrie activitatea antibacteriană a
mierii Manuka.
TA – Activitatea Totală nu poate fi creată artificial; nu poate fi augmentată artificial sau adăugată mierii Manuka.
SONNENTOR vă oferă o calitate PREMIUM a Mierii Manuka, direct de la sursă! TA 25+