Diabet | Simptome, complicatii si tratamente | Bioportal
Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin cresterea valorilor concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului. Hormonul, numit insulina, permite celulelor corpului sa foloseasca glucoza ca sursa de energie. Cand secretia de insulina este insuficienta sau cand insulina nu isi indeplineste rolul in organism, afectiunea se numeste diabet zaharat. Diabetul poate fi controlat printr-o supraveghere atenta a dietei, a greutatii, dar si prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.
In cazul alimentatiei, e important sa stim ca avem la dispozitie super alimente care ne ajuta sa fim sanatosi, iar oferind organismului nutrienti de calitate, tinem sub control glicemia, conditie esentiala pentru orice persoana diagnosticata cu diabet.
Faptul ca suferi de diabet nu te condamna la o viata anosta, lipsita de placerea unei alimentatii normale, din care sa nu lipseasca mancarurile gustoase; si da, in functie de recomandarile medicului sau tipul de diabet de care suferi, poti gusta chiar si desert. Atata timp cat nu exagerezi si pastrezi un regim alimentar echilibrat. In acest sens gasiti la noi o serie de indulcitori cu ajutorul carora poti tine glicemia sub control.
Nu mai putin de 33% din totalitatea pacientilor cu diabet zaharat ajung ca in timp sa dezvolte o afectiune cutanata. Uneori, afectiunea cutanata este chiar primul semn al diabetului, cea care determina prezentarea pacientului la medic. Din fericire, daca sunt diagnosticate la timp, astfel de probleme pot fi tratate relativ usor, iar pacientul poate fi educat in ceea ce priveste recunoasterea si prevenirea lor ulterioara.
Pentru orice bolnav de diabet se rocomanda sa isi achizitioneze un aparat de masurat glicemia (glucometru), pentru a tine o evidenta clara a valorilor glicemiei din timpul zilei.
Pe langa regimul alimentar, medicatia specifica si activitatea fizica sustinuta, persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2, pot apela si la remedii naturiste. Specialistii recomanda plante cu proprietati de imbunatatire a capacitatii pancreasului de a secreta insulina si, implicit, de a normaliza nivelul glicemiei. Curele cu astfel de extracte si ceaiuri se fac pe intervale de cel putin o luna, fitoterapeutul stabilind durata terapiei conform stadiului bolii. Un avantaj al unei astfel de cure este ca potenteaza efectele tratamentului antidiabetic.